A lottó Magyarországon

A lottó számsorsjáték, játékszabályait valószínűleg mindenki ismeri, a számozott mezőkből meg kell adott darabszámú mezőt jelölni, ennyi számot sorsolnak ki, és az nyer pénzt, aki ezek közül egy meghatározott mennyiségű számot eltalál.

Lottójáték szervezése Magyarországon a Szerencsejáték Zrt. monopóliuma. Az állami tulajdonú vállalat többfajta lottót bonyolít le, a legrégebbi az Ötöslottó, itt nevének megfelelően 5 számot sorsolnak ki, és a játékos akkor nyer, ha lottóezek közül legalább kettőt eltalál. Telitalálatról akkor beszélünk, ha mind az 5 számot eltalálta. A lottóötössel lehet a legnagyobb összegeket nyerni. Hetente tartanak lottósorsolást, és ha nem találja el senki az öt számot, az erre a célra szánt nyereményalapot átviszik a következő sorsolásra. A nyereményalap addig halmozódik, ameddig valaki meg nem nyeri, ezért általában milliárdos összegeket tesz ki a nyeremény, amikor a szerencsés nyertes elviszi.

A Hatoslottó esetében 45 számból hatot kell megtippelni. A pénznyereményhez legalább 3 számot kell eltalálni. A telitalálatra itt nagyobb a matematikai esély, 45 számból hatot eltalálni könnyebb, mint 90-ből ötöt. Éppen ezért ezen gyakrabban elviszik a főnyereményt, nem gyűlik össze akkora összeg, de általában így is több tízmillió Ft boldog tulajdonosa lehet a nyertes.

A legfiatalabb lottó a Skandináv, ahol 35 számból hetet kell megjelölni. Ezt is hetente egyszer sorsolják, de két számsort húznak ki. Hét számot géppel, másik hetet kézzel húznak ki, az nyer, aki bármelyik hetesből legalább négyet eltalál. Ugyanannak a játékosnak mindkét sorsoláson lehet találata.

Mindegyik lottóhoz kapcsolódik Joker számsorsolás, erre külön lehet fogadni. A Joker hatjegyű szám, az a szelvény nyer, amelyik Joker számának utolsó 2, 3, 4, 5 vagy 6 számjegye megegyezik a kisorsolt Joker-szám megfelelő számjegyeivel.

Számsorsjáték a Luxor is, ennek szabályai sokkal bonyolultabbak a lottójátékok szabályainál. Itt a 75 számból álló számtáblán oszloponként 4-4, összesen 20 számot kell megtippelni, és mindig gazdára talál a főnyeremény, mert addig húzzák a számokat, amíg legalább egy játékos telitalálatot el nem ér. Többféleképpen lehet nyerni, „kép-„, „keret”- vagy telitalálattal, külön nyereményben részesül, aki elsőként ér el „kép”, illetve „keret” találatot.